A szeretet nyelve: babamasszázs

„ Ha kisbabád vagyok – érints meg, szükségem van az érintésedre, úgy,
ahogyan talán sosem képzeled.
Ne csak mosdass, pelenkázz és etess, ringass el,
Nyugtató, lágy érintésed biztonságot és szeretetet ad.” 
(Ismeretlen szerző Haris Ildikó fordításában)

 

Háttere:

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik, amely szoros kötődést alakít ki a szülő és kisbabája között, segít megérteni a kicsi sajátos, nonverbális nyelvét. Az indiai kultúrában évezredes hagyománya van, tudománya nemzedékről nemzedékre szállt. Ma a tudomány újra felfedezte jótékony, gyógyító, kötődést erősítő szerepét. A csecsemőkorban kialakult szoros érzelmi kötődés egy életre megalapozza a bizalmat, a bátorságot, a megbízhatóságot, a becsületet és a szeretetet. A masszázs olyan kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, szeretetet közvetíteni.

Magyarországon legelterjedtebb módszer Vimala McClure nevéhez fűződik. Vimala Indiában egy árvaházban dolgozott, itt figyelt fel arra, hogyan teremtenek a nagyobb lányok a kisebbeket masszírozva önmaguk és a kicsik számára nyugalmat és békét, hogyan élhetik meg egymás támogatásában a feltétlen szeretetet. Élményeinek hatására kezdte masszírozni saját gyermekeit és közben kidolgozta módszerét, mely ma legelterjedtebb a világon. Módszerében ötvöződnek az indiai és a svédmasszázs, a reflexológia és a jóga elemei.

A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület 1992-ben vált nemzetközi szervezetté a tagországok egyesítésével. Magyarország 1998-ban csatlakozott a szervezethez, 2004-ben létrejött a Magyar Gyermekmasszázs Egyesület. (www.magye.hu)

Az érintés egész életünk során rendkívüli fontossággal bír, végig kíséri emberi kapcsolatainkat, életünket. Több mint ötven éve folyó kutatások rávilágítottak: a babát nem az odafigyelés rontja el, hanem az elhanyagolás. A szeretetteljes masszázs az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.

 

A kötődés:

A pszichológusok szerint a kötődés a fogamzástól induló, az egész személyiséget érintő és az egész életre kiható meghatározó kapcsolat két ember között. A kiegyensúlyozott szülő-gyermek viszony érzelmi-kötődési biztonságot ad és feltétele a későbbi társkapcsolatok megfelelő alakulásának. A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs, olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben a családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az együvé tartozás érzését, a kötődés elmélyülését.

A szülő megtanulja megérteni gyermeke jelzéseit, képes lesz a baba igényeire megfelelően reagálni, mindkettőjük örömére önfeledt, boldog perceket tölthetnek együtt. Nagy segítséget jelenthet ez a fiatal vagy bizonytalan, esetleg szorongó szülőknek magabiztosabbá válni szülői szerepükben.

Koraszülött, örökbefogadott, esetleg sérült vagy fokozott igényű kisbaba esetén is segítséget nyújt abban, hogy hamarabb létrejöjjön az egyensúly a kisbabában, valamint az elfogadás a szülő és babája között.

A bőr ingerlésének jótékony hatásai:

A bőr érzékelő képessége a test egyik legkorábban kifejlődő és legalapvetőbb funkciója. A bőr ingerlése nélkülözhetetlen a megfelelő szellemi és testi fejlődéshez. Számos kísérlet, megfigyelés, kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit.

  • A babamasszázs stimulálja a bőrt, a légző és keringési rendszert, a nyirokkeringési rendszert, javítja az emésztést, segíti az immunrendszer működését, az érzékszervek és az izomrendszer fejlődését. Kiegyensúlyozottá teszi a baba szervezetének a működését.
  • Segít a stressz oldásban, ellazulásban, fájdalmas emlékek enyhítésében.
  • A masszírozott babák kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük és érdeklődőbbek.
  • Könnyebben alszanak és alvásuk minősége is javul.
  • Segíti a külvilághoz való alkalmazkodást a születést követően.
  • Enyhíti a hasfájásos panaszokat, segíti a bélgázok és a széklet távozását.
  • Támogatja a mozgásfejlődést, a testtudat fejlődését segíti.
  • Hatásai közül talán a legfontosabb a szülő és a baba közötti kötődés elmélyülése, a szülői érzések megerősödése.

 

Füzesiné Pálinkás Krisztina

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>