Szoptatás, anyatej, mellétáplálás

SzoptatásA megfelelő táplálás alapvető fontosságú a gyorsan növekvő és fejlődő szervezet számára.
Az egészséges csecsemőnek az első 6 hónapban a kizárólagos szoptatás / anyatejes táplálás, azt követően legalább 12 hónapos korig  a 6 hónapos kor körül elkezdett megfelelő kiegészítő táplálás mellett folytatott szoptatás az ideális mód.

Persze azért nem kell rögtön elkeserednie annak, aki ezt az ideális „előírást” nem tudja megvalósítani, hiszen a sikeres szoptatás sok körülménytől függ (pl. önbizalom, segítő környezet, támogatás, megfelelő ismeretek, alkati tulajdonságok, ill. egészség).

Az anyatej nemcsak összetételében, hanem kalória tartalmában is biztosítja az optimális fejlődést. Az anyatej olyan összetevők elegye,melyek biztosítják az energia, tápanyag (zsírok, laktóz, fehérjék), növekedéshez szükséges anyagok és immunanyagok bevitelét.

Az anyatej összetételében változik: függ a napszaktól, két szoptatás között eltelt időtől, a baba korától és ugyanazon szoptatáson belül is lehet változó.

Az anyatej fő összetevői:

  • Fehérjék: könnyen emésztődnek, segítik a gyomor kiürülését, az immunvédelemben és a növekedésben játszanak fontos szerepet
  • Zsírok: az  idegrendszer- és a szem fejlődésében, valamint az energiatermelésben van szerepük
  • Szénhidrátok: az immunvédelemben és az idegrendszer felépítésében van fontos szerepük
  • Vitaminok: az anyatej savófehérjéi optimális szállítói a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak, így az anyatejes csecsemők csak ritkán szorulnak vas- vagy vitaminpótlásra (kivéve a D és K vitamin). Ezért is fontos a szoptató anyuka változatos étrendje!
  • Ásványi sók: kiváló a biohasznosulás (pl. a calcium elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez)
  • Hormonok: a baba szervezetének irányítását végzik, amelyek egy részét az anyatejjel kapják, más részét a babák szervezete termeli. Ez változik, ahogy a baba növekszik.
  • Sejtes elemek, egyéb anyagok

A mellétáplálás alapjai

Hat hónapos kortól a csak anyatejet fogyasztó babáknál is érdemes elgondolkodni a hozzátápláláson, hiszen a szervezetük már alkalmas a szilárd ételek fokozatos bevezetésére.

Az egyes ételek bevezetésére hagyjunk elég időt, és csak apránként néhány kanállal kóstoltassunk. Vannak olyan babák, akik elsőre, minden fenntartás nélkül elfogadják az új ételt-és vannak olyanok is, akik tiltakoznak. Először kínált ételnél nem biztos, hogy nem szereti ha kitolja az ételt, öklendezik,csak egyszerűen nem ismeri. Az ilyen kisbabának többször kell kínálni türelmesen, időt hagyva arra, hogy „megtanulja” az új ízt.
Ne siettessük a babát, hetente csak egy-két  új ízt mutassunk neki. Minden nap ugyanabban az időben kínáljuk.

Magyarországon már régi szokás, hogy a hozzátáplálást gyümölcsökkel kezdjük. Ez nem mindenhol van így a világon. Ausztráliában például a főzelékfélékkel kezdik a hozzátáplálást.

Azt hogy a babánknak mi mikor és mivel kezdjük a hozzátáplálás, a következő cikkben részletesen olvashatnak!

Addig is várjuk a témához kapcsolódó kérdéseket!

Máténé Papp Mariann

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>