Fogzás, fogápolás

FogzásA fog (latinul dens, dentis) egy látható korona és egy, az állcsontokban rögzülő gyökér alkotta kemény szerv.

A gerinceseknél fejlődött ki. Fő funkciójuk a táplálék megragadása, és – az emlősöknél – az emésztést megkönnyítő felaprózása, a rágás. Az embernél szerepet kapnak a beszédhangok képzésében, az esztétikai megjelenésben.

A fogfejlődés az a komplex folyamat, mely során kialakulnak a fogra jellemző szövetek, morfológiai sajátosságok és a végén a fog megjelenik a szájüregben.

Az emberi szervezetben két rend fogazat fejlődik ki. Az első rend, az ún. tejfogazat (időleges fogak), a születés után hat hónappal kezd megjelenni, a maradandó fogak  pedig a hatodik életév után. Az emberi tejfogak fejlődése már a méhen belüli élet hatodik hetében elkezdődik, míg a maradó fogaké a huszadik héten.

Fogzásnak a fogak előbújása és az azt megelőző periódust nevezzük. Normális esetben 20 tejfog bújik elő, ezek megjelenésének időpontjában eltolódások lehetnek. Van olyan csecsemő, akinek 3 hónapos korában jelenik meg az első foga, de van, akinek csak 10 hónaposan.

Mikor, milyen fogak megjelenésével számolhatunk?

4-6 hónap: 2 alsó középső metszőfog
7-10 hónap: 2 felső középső metszőfog
10-12 hónap: 2 felső oldalsó metszőfog
12-14 hónap: 2 alsó oldalsó metszőfog
14-16 hónap: 4 első tejörlőfog
20-30 hónap: 4 szemfog
36 hónap: 4 második tejörlőfog

Milyen tünetekkel járhat a fogzás?

Jellemzően a gyermek síróssá, nyűgössé válik. Az éjszakai alvás megszokott rendje felborulhat, a csecsemő az átlagosnál gyakrabban felébred. A széklet lazává válik, a gyermek könnyebben megfertőződhet. Egy ilyen fertőzés tünete lehet a láz.

 • Nyálzás
  Az erős nyálzás kb 3 hónapos korban kezdődik, a nyál gyakran kicsípi a szájat és környékét, javasolt bőrvédő krémet használni.
 • Fokozott rágás  
  A fogzás másik jellemző tünete az intenzív rágás. Felügyelet mellet lehet neki adni a korosztálynak megfelelően rágókát, kiflivéget, stb. Ezzel nem csak az ínyét erősíti, hanem csökkenti a fájdalom érzetet és elősegíti a fog kibújását.
 • Laza széklet
  A fogzás miatt előfordulhat fellazult széklet, de a folyékony hasmenés nem jellemző. Ez utóbbi esetben betegségre kell gyanakodni. A lazább széklet kicsípheti a popsit, ezért ilyenkor érdemes gyakrabban pelenkát váltani és bőrvédő krémet alkalmazni.
 • Duzzadt íny
  Ez jellemző tünet lehet, de az első fogaknál általában még nem lehet látni. A felső metszőfogaknál már előfordulhat, hogy megduzzad az íny, a legjellemzőbb azonban a kisőrlők, nagyőrlők és szemfogak előbújásakor.
 • Rosszul alszik
  A fogzás folyamata megzavarhatja a kicsi alvását. Egy fog előtörése gyakran hetekig is húzódhat, így akár több hétig is zavarhatja a csecsemő álmát. Kiváltképp a szemfogak és az őrlőfogak áttörése járhat nagy megpróbáltatással, ekkor fájdalomcsillapítóval enyhíthetünk a tüneteken.
 • Nyugtalan
  A baba nyugtalansága fokozódhat  a fogzás miatt. Ez teljesen természetes. Ilyenkor lehet alkalmazni a Dentinox vagy Dologel (lidokain mentes) gélt, valamint fájdalomcsillapítót is.

Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat?

Patikában kapható erre a célra fogzási fájdalmat csillapító gél. Ezzel óvatosan kenjük be az ínyt. Ezekből általában kis mennyiség alkalmazható Lidocaintartalmuk miatt, ezért óvatosan adagoljuk.

Javasolt a gyermekkel többet foglalkozni, rágókát, hűtőrágókát alkalmazni.

Hogyan ápoljuk a fogakat?

Amint előbújnak az első fogak, meg kell kezdeni azok rendszeres ápolását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megakadályozása. A tejfogak szuvasodása károsíthatja a gyermek egészségét.

A gyerekeknek egyedi gyermekfogkefére van szükségük, melynek speciálisan kialakított kicsi végén, puha, lekerekített végű sörték találhatóak.  Az használt fogkefét kb. 3 havonként ajánlatos kicserélni.

Javasolt speciálisan gyermekek számára forgalmazott alacsony fluoridtartalmú fogkrémet használni, így megelőzhető a fogkrém lenyeléséből származó túlzott fluorbevitel, mely a fogak foltosodásához vezethet.

Mennyi fogkrémet ajánlott használni fogmosáskor?

 • 6 hónapostól-2 éves korig: naponta egyszer csökkentett fluoridtartalmú (500ppm vagy 0,05%F) gyerekfogkrémet vékonyan alkalmazva
 • 2 évestől- 6 éves korig: naponta kétszer alacsony fluoridtartalmú fogkrém borsószemnyi adagban alkalmazva
 • 6 éves kor felett: naponta kétszer normál fluoridtartalmú fogkrém kb egyharmad-egyketted fogkefényi mennyiséget alkalmazva

A tejfogak szuvasodása megelőzhető

Nagyon fontos az első fogak megjelenésétől figyelni arra, hogy megakadályozzuk a tejfogak szuvasodását. A fogak nem csak a cukros gyümölcslevek, teák, hanem a tej szopogatása közben is romolhat. Amennyiben a gyermek ragaszkodik a cumisüveghez, az üveg lehetőleg csak tiszta vizet tartalmazzon.

Először a fogorvosnál

Az első tejfogak megjelenése után javasolt a gyermeket elvinni fogorvosi vizsgálatra, a továbbiakban ezt évente kétszer szükséges megismételni. A vizsgálat előtt beszélgessen a gyermekével, magyarázza el neki, hogy mi fog történni. Szülő mindenképpen legyen jelen a vizsgálat alatt, ez csökkenti a gyermek aggódását.

Sugárné Páczkán Andrea

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>