Lázmérő fajták

                    Mercury-in-glass Thermometer                                           

Mivel a csecsemőknél és kisgyerekeknél a lázmérő az úti patika része, jó tudni, hogy milyen eszközök közül lehet válogatni.

 

 

Higanymentes (hagyományos) lázmérők

Megjelenésükben a hagyományos higanyos lázmérőkre hasonlítanak, azonban higany helyett egyéb anyaggal töltik meg, például színezett alkohollal. A mérés elve a hőtágulás, aminek hatására a higanyt helyettesítő szál felszökik a lázmérőben. Hónaljban, szájban és végbélben is lehet vele hőmérsékletet mérni. 1 éves kor alatt végbélben történik a láz mérése.1-3 éves kor között végbélben, nyugodtabb gyerekeknél a hónaljban is meg lehet próbálni.

Digitális lázmérők

Elemmel működő, formájukban a hagyományos lázmérőkhöz hasonlító eszközök. Gyors, mindössze néhány másodpercig (maximum egy percig) tartó mérés után számszerűen mutatják meg a mért hőmérsékletet. Csecsemőknél és kisgyerekeknél előnyös és biztonságos, ha a lázmérő flexibilis, hajlítható, műanyag fejjel rendelkezik. Ez a szájban való mérésnél a leharapástól véd, de megkönnyíti a végbélben történő mérést is. Hónaljban, szájban, végbélben is alkalmazhatók.

Lázmérő cumik

Az izgő-mozgó cumizni szerető csecsemők ideális lázmérője lehet a lázmérő cumi, ami egy digitális kijelzővel ellátott speciális cumi. Néhány perces cumizás után jelzik ki a szájban mért hőmérsékletet.

Lázmérő lapocskák (homlokra helyezendő)

A homlokra kell helyezni ezt a filmlapocskát, amely néhány másodperces érintkezés után színváltozással jelzi a hőmérsékletváltozást. Gyártmánytól függően különféle pontosságú mérésre alkalmasak, de inkább jelzésre szolgálnak.

Fülhőmérők

Újszerű, viszonylag drága megoldásnak számítanak. Vékony, hengeres részét a hallójáratba kell bevezetni és megfelelő pozícióban ott kell tartani. Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknél a hallójárat túl szűk a fülhőmérővel való mérésre. Elemmel működik, rövid mérés után digitális kijelzőjétől olvasható le a mért hőmérséklet. A fülhőmérővel nagyon pontos mérésre nyílik lehetőség, amivel a végbélben való mérés kiváltható.

Homloklázmérők

Nem terjedtek el még széles körben a homlokra helyezhető digitális homloklázmérők. Elemmel működnek, digitális kijelzőn mutatják a mért hőmérsékletet. A velük való mérés könnyű és gyors, akár még akkor is, amikor a gyerek alszik.

 

Petrikné Tóth Éva

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>