Légzésfigyelők

LégzésfigyelőkA “bölcsőhalál” okai sajnos még mindig nem ismertek, emiatt a megelőzésére sincs  biz- tos recept. Léteznek olyan tényezők, melyek növelik az erre való hajlamot, ám az esetek többségében mindenféle megelőző jel nélkül következik be.

A szülői gondoskodást semmi sem pótolhatja, de vannak készülékek, amelyek segítenek abban, hogy az egész család nyugodtan pihenhessen.

Az utóbbi időben jelentősen megváltozott az otthon használatos légzésfigyelők kínálata,
ezzel komoly dilemma elé állítva a szülőket.

A légzésfigyelő készülékeket a csecsemők légzésének otthoni megfigyelésére fejlesztették ki, melyet a baba 1 éves koráig érdemes használni.

Milyen elven működnek ezek a készülékek?

A légzésfigyelők megfelelő használat esetén figyelemmel kísérik a baba lélegzetvételeit, és légzéskimaradás esetén általában 20 mp-nél riasztanak. Azonban a készülékek többsége már korábban is valamiféle figyelmeztető hangot ad ki. Ezek a jelzések a babát lélegzetvételre késztethetik, a szülőt pedig figyelmeztetik, hogy segítségre van szükség.

Jelenleg kétféle elven működő légzésfigyelővel találkozhatunk a piacon. Az ismertebbek a matrac alatti érzékelőkkel rendelkező készülékek. Ezek a matracon keresztül érzékelik a baba mellkasmozgását.  Az ilyen  készülékek nagyon érzékenyek, ezért fontos a helyes beállításuk, illetve hogy a körülményeket a kiságyban ideálisan alakítsuk ki. Például ne legyen túl sok ágynemű, de legyen  szabadon mozgó matrac.

A boltokban megtalálhatók még ( talán kevésbé ismertek) a pelenkára csíptethető vagy mobil légzésfigyelők. Csipesszel a pelenkára kell erősíteni és finom érzékelőjükkel veszik a baba légzőmozgását. Ezek a nedvesség beszivárgása ellen védve vannak és különféle plusz szolgáltatásokra is képesek, mint például a légzésszámláló funkció.

Amit  ezen készülékek használatáról mindenképpen meg kell említeni, hogy ezek csak riasztásra szolgálnak, nem nélkülözik a szülői felügyeletet. Ahogy mondani szokták nem életmentő készülékek, de életet menthetnek,- ha a szülő tudja, mi a teendője egy légzésleállás esetén. Ebben nyújthatnak segítséget az újraélesztő tanfolyamok. (Budaörsön az Illyés Gyula gimnáziumban is van erre lehetőség.)

Petrikné Tóth Éva

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>