A kullancsokról

A kullancsokról

Itt a jó idő, szépen süt a nap, mindenki a szabadba vágyik. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a nyári idő nemcsak nekünk és gyermekeinknek, hanem a kullancsoknak is nagyon kedvező.

Magyarországon megközelítőleg 20 féle kullancs él, de természetesen nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegséget. A kullancs a legjobban a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli, kedvenc tartózkodási helye az erdő aljnövényzete és annak bozótosai.

A kullancsok maximum 1,5 méter magasságban, a bokrokról, a fűről és a gazról akaszkodnak rá az ember bőrére. A vért szolgáltató gazdára hang- és szaginger hatására talál rá. Senki nem gondolná, de a leggyakoribb eset az, amikor a saját kertjében „kap” az ember kullancsot.

A kullancs érzésteleníti bőrünket, mielőtt átszúrná, így észre sem vesszük, hogy ránk akaszkodott és olykor akár napokig is észrevétlenül szívhatja a vérünket. Fontos tehát, hogy ha kullancs-veszélyes helyen járunk, minden este nézzük, vagy nézessük magunkat át, főleg a hajlatainkat, valamint a fül mögötti, a nyaki redők közötti területet, és a hajas fejbőrt.

 

Szakszerű eltávolítás

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére kullancs fúródott a bőrünkbe, a vérszívót minél előbb el kell távolítanunk, hogy megelőzzük a fertőződést. Erre néhány óra áll a rendelkezésünkre. Megfertőződésünk veszélye négy-hat óra elteltével nagymértékben megnő.

A kullancs eltávolításához semmiképpen se használjunk vegyi anyagokat (pl. benzin, stb.), mert ezek veszélyesek lehetnek. Az ilyen kémiai anyagok a kullancsot „hánytathatják”,így a benne lévő fertőző vírusok, baktériumok a sebbe ürülhetnek, és fertőzést okozhatnak.

Annak érdekében, hogy elkerülhessük a fertőződést, minden esetben használjunk kullancscsipeszt, a sebet fertőtlenítsük jódoldattal, amit másnap ismételjünk meg. A csipesz szárait is fertőtlenítsük jóddal, alkohollal.

Elővigyázatosságból célszerű 4-6 hétig figyelnünk magunkat. Ha a csípés körül kokárda szerű, körkörös bőrgyulladás alakul ki, esetleg napról napra terjed, azonnal forduljunk orvoshoz!

A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe (vizsgálatra való megőrzés miatt), vagy dobjuk ki.

 

 

Kullancs által terjesztett betegségek

Lyme kór tünetei:  kokárdaszerű bőrpír (átmérője idővel akár az 50-100 millimétert is elérheti),  erős égető érzés az ízületeknél, feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök.

A vírusos agyhártyagyulladás tünetei: tarkómerevség, magas láz, végtagfájdalom, fejfájás és rosszullét.

A Lyme-kór antibiotikumokkal gyógyítható, a vírusos agyhártyagyulladás ellen pedig védőoltással védekezhetünk.

 

Kora tavasztól késő őszig kivétel nélkül mindenképpen tegyük meg a következő óvintézkedéseket:

–        Kémiai kullancsriasztók: A spray használatát célszerű 3-4 óránként megismételni.

–        Világos színű öltözék: A szabadban lehetőleg világos színű ruhákat viseljünk, mert ezeken könnyű észrevenni a kullancsot.

–        Ideális ruhatár: Célszerű hosszú szárú nadrágot hordani, és a szárát a zokninkba belegyűrni. Fejünket is védjük világos színű sapkával.

–        Testszemle: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket.

–        Ruhaszemle: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel előtt mossuk ki, mert rejtőzhet benne kullancs.

–        Állatvédelem: házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel.

Sugárné Páczkán Andrea

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>