A skarlátról

Korunk egyik utolsó pöttyös gyermekbetegségének kórokozója a Streptococcus pyogenes (gennykeltő) nevű baktérium, ami sokszor megbetegíti a gyermekeinket egyéb formában is. Enyhébb esetben torokgyulladást, mandulagyulladást, középfülgyulladást okoz. A skarlát (vörheny) akkor alakul ki, ha a baktériumok toxint (méreganyagot) termelnek, amik bénítják az apró erek működését, így azok kitágulnak. Ez gyakorlatilag a bőrkiütés.  A gennyes gyulladásért tehát a baktérium, a kiütésért pedig a méreganyag a  felelős.

A lappangási idő körülbelül 2-5 nap. A betegség általában hirtelen kezdődik magas lázzal, hányással, hasi fájdalmakkal, amihez rövidesen torokfájás és nyelési fájdalom csatlakozik. A mandulák tüszői gyulladtak lesznek. Az egész torok  skarlátvörös. Pár nap alatt kialakul a jellegzetes málnanyelv, azaz a felülete és a színe is a gyümölcshöz lesz hasonló. A kiütések 3 napon belül megjelennek. Olyan sűrűn helyezkednek el, hogy távolról nézve a bőr vörösnek látszik. A bőrtünetek 3-4 nap elteltével enyhülnek. A betegséget követő 2. héten indul a tenyereken és a talpakon az úgynevezett lemezes hámlás, azaz a bőr nagy darabokban lecserélődik. Szövődménye az időben elkezdett terápia mellett gyakorlatilag nincs. Kezeletlen esetben súlyos szívproblémák kialakulásához vezethet. Gyógyulási ideje körülbelül 7 nap. Manapság már ritkán jelentkezik a betegség ilyen nagykönyvi formájában, mert az antibiotikum enyhíti a skarlát lefolyását. A diagnózishoz elegendő a kiütés, és a torokgyulladás. Kezelése antibiotikum kúrával történik. A baktérium penicillin érzékeny, tehát sokfajta gyógyszerrel könnyedén elpusztítható. Mint minden más antibiotikum esetében, itt is fontos, hogy a gyógyszerelés nem szakítható félbe, mert ellenkező esetben a kórokozó ismét elszaporodik, és ellenállóvá válik az adott gyógyszerrel szemben. Az általános tünetek és a nyelési fájdalom miatt a gyerekek általában étvágytalanok és nehezen itathatók, de a láz miatt mindenképp figyelni kell a megfelelő folyadék bevitelre!

A betegség ellen védőoltás nincs. A fertőzőforrás a lappangási időszakban lévő, illetve a beteg gyermek, aki torokváladékával üríti kórokozót. Azokat a tárgyakat kell tehát fertőtleníteni, amik ezzel szennyeződhettek. A baktérium 60 fokon elpusztul, ezért a ruhaneműket érdemes magasabb hőfokon mosni. A skarlát nem annyira ragályos betegség mint például a bárányhimlő. Kialakulása erősen függ a gyermekek immunológiai állapotától. Az is előfordulhat, hogy az óvodai csoportban valaki skarlátos lesz, valakinek csak torokgyulladása alakul ki vagy nem is betegszik meg.

Remélem, sikerült összefoglalni a fontosabb kérdéseket. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

 

Kovács Mónika

védőnő

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>