Tetű kezelése

Kedves Szülők!

tetűMinden évben felmerülő probléma az iskolákban a fejtetvesség. Ezért arra gondoltam, most közvetlenül a szülőkhöz fordulok segítségért, együttműködésért, hogy megelőzzük a minél nagyon számban való előfordulását és csökkentsük a gyakoriságát!

Néhány tanáccsal szeretném Önöket ellátni a tetűvel kapcsolatban!

A fejtetvek a gyerekek közvetlen érintkezése miatt gyakoriak, nem pedig a rossz higiénés szokások miatt. Fontos, hogy a szülő úgy kezelje ezt a problémát, hogy ne okozzon rossz érzést a gyermekben, hiszen nem egyedi esetről van szó!

Kérem Önöket, hogyha gyermekük fejében találtak tetűt vagy serkét, értesítsék a közösséget, ahova jár! Lehetőséget kell adni minden családnak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket a megelőzésre! Erre azért is van szükség, hogy megelőzzük a további fertőzést!

Nagyon fontos, hogy a család minden tagját meg kell nézni, és ha nincs is tetű vagy serke, akkor is megelőzés képen nem árt lekezelni mindenkit!

Figyelni kell, hogy a gyermeke nem vakarja-e a fej és a nyakterületét, mert itt van leggyakrabban a tetű és a serke.

Lényeges, hogy tudjuk, hogy néznek ki, valamint el tudjuk különíteni a serkét a korpától.

A tetű egy hatlábú, barnás rovar. Nagyon nehéz őt meglátni a hajban, mert gyors a mozgása.

A serkék a tetű tojásai. Általában fehéresek, könnycsepp alakúak. A fejtetvek a serkéket a hajas fejbőrtől kb. fél centiméterre rakják le.

A serkét a korpától úgy lehet elkülöníteni, hogy a korpa könnyen lesöpörhető a hajszálról, a serke viszont cementanyaggal ragaszkodik hozzá és nehezen húzható le.

Gondosan végig kell nézni a gyermeke fejét! A vizsgálatot jól megvilágított helyiségben kell végezni. A fül mögött és a tarkó tájékon érdemes elkezdeni a keresést. A hajat kis tincsekre szedve nézze át!

Ha van serke vagy tetű a hajban, venni kell tetűírtó szert. Ezek a szerek bármelyik patikában kaphatóak. Minden szer mellé mellékelve van a használati útmutató, amit követni kell! Vigyázzon, hogy véletlenül se kerüljön a szer szembe vagy sebbe. A kezelést érdemes megismételni 7-10 nap múlva.

A kezelés után át kell nézni a fejét, hogy maradt-e benne serke, ugyanis a serkét nem könnyű kiírtani a cementbevonata miatt. Sűrű fogazatú fésűvel át kell fésülni a hajat. Utána, pedig ami benne maradt, körömmel ki kell szedni, le kell húzni a hajszálakról! Még akkor is nehéz eltávolítani, ha már nem él. Sajnos ez olykor sok időt vesz igénybe!

Legalább egy hétig minden nap érdemes átnézni a gyermeke haját, hogy teljesen serke és tetűmentes legyen, illetve hogy nem fertőződött-e vissza.

A gyermekkel érintkező minden ruhát (ágyneműt, sapkát stb.) ki kell mosni és át kell vasalni. A fésűket áztassa be forró vízbe kb. 10 percre. A szőnyeget pedig, fel kell porszívózni!

Forgalomban vannak olyan szerek is, amik a megelőzést szolgálják. Érdemes ezzel havonta egyszer lekezelni gyermeke fejét!

Remélem, segítségükre szolgál ez a kis tájékoztató és előre is köszönöm az együttműködésüket!

Lukács Szilvia
iskola védőnő

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>