Védőnői szűrővizsgálatok – iskoláskori érzékszervi szűrések

A súly, magasság, vérnyomás mérése, valamint a lábak statikai rendszerének vizsgálata a kétévente végzett iskolai szűrések keretében történik ugyanúgy, ahogy a golyva szűrése is, de a védőnő által végzett szűrővizsgálatok talán legnagyobb hányadát képezi az érzékszervek – a látás és a hallás – épségének vizsgálata.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a vizsgálatok szűrő jellegűek. A talált eltérés (látás, hallás csökkenés) okát nem feladata a szűrővizsgálatnak kideríteni. Eltérés esetén minden esetben szakorvosi vizsgálatra van szükség!

 

A hallás vizsgálata:

  • szűrő audiométerrel történik, viszonylagos csöndben a teszt hangjelek kibocsátása után mindkét fül hallását külön – külön vizsgáljuk, több frekvencián, több hangerő fokozaton.
  • eltérés észlelése esetén egyre magasabb hangerővel vizsgálunk az adott frekvencián mindaddig, míg pozitív visszajelzést nem kapunk, ekkor újra visszatérünk a kezdeti hangerőhöz, ismét megkíséreljük a vizsgálatot az előírt hangerővel, amennyiben a tanuló most már hallja, továbblépünk másik frekvenciára, amennyiben sikertelen volt, javaslatot teszünk a hallás szakorvos által történő vizsgálatára.  
  • a hallás vizsgálata során tapasztalt eltérés gyakran a vizsgálat alatt is fennálló krónikus nátha, allergia, vagy a kisgyermekkorban gyakori fülgyulladás miatt alakulhat ki.
  • eltérés észlelésekor amennyiben a tanuló náthás a vizsgálat ideje alatt, vagy azt megelőzően légúti hurutos betegsége volt a vizsgálatot egy későbbi időpontban megismételjük. Addig is a náthát kezelni szükséges.

A mostanság divatos zene lejátszók nagy hangerőn történő hallgatása gyakori jelenség, ilyenkor a hallószerv túlingerlése a hallás csökkenéséhez vezethet. Főleg a felsősök és középiskolások között fordul elő ilyen jellegű eltérés.

Otthoni körülmények között a gyermek hallásának zavarára utalhat, ha hangosabban beszél, nem érti meg elsőre, amit mondanak neki, gyakran visszakérdez, hangosabban nézi a TV-t, vagy a háta mögött (a látóterén kívül) elhangzott halkabb szavakra nem reagál. Ha ilyet tapasztalunk,minden esetben kérjük ki szakorvos véleményét!

 

A szemek vizsgálata – a látás élesség szűrése:

Kétévente kerül sor a tanulók látásának vizsgálatára, ezen belül a látás élesség szűrésére is.

A vizsgáló szobában félhomály van, ez kiemeli a 3-5 m távolságban lévő látástábla saját világítását, így segíti a tanulót a számok, vagy betűk helyes felismerésében.

Mindkét szemet külön-külön vizsgáljuk, a nem vizsgált szem mindig teljes takarásban van.   A vizsgált szem látásának élességét a felismert betűk, számok nagysága alapján ítéljük meg.

Nem ritka, hogy komoly látás élesség eltérést tapasztalunk. Minden eltérés észlelésekor gyermekszemészeti szakvizsgálatot javasolunk. Gyermekszemészetre nem kell beutaló, de időpontot kérni kell.

A nem korrigált szem látása gyorsabban romlik. A rossz látás jelentős terhet jelent a tanuló számára, a tanórán történő figyelés, jegyzetelés a táblán lévő információk felismerése mind nehézségekbe ütközik, gyakori a délutánra kialakuló fejfájás, a rossz közérzet és az iskolai teljesítmény romlása.

A látásélesség mellett a szemek állásának és a pupillák állapotának a vizsgálata is ilyenkor történik.

A nem párhuzamos szemállás (kancsalság) minden esetben szemészeti korrekciót és rendszeres szemészeti szakvizsgálatot tesz szükségessé, akár már kisded kortól is.

A szemüveget viselő gyermeket félévente vigyük el szemész szakorvosi kontrollra.

Az erős, -6.0 dioptria és afeletti erősségű szemüveget viselő tanuló az iskolai testnevelés órán részlegesen felmentendő a magasban végzett és a fokozott has préssel járó gyakorlatok alól.

A szemorvos vizsgálati lelete alapján az iskolaorvos adja a részleges felmentést.

Kontaktlencsét csak szakorvos javaslatára és ellenőrzése mellett viselhet gyermek. Általában 14-16 éves kor felett javasol az orvos kontaktlencsét, fiatalabb korban csak nagyon indokolt esetben.

Az érzékszervek működésének vizsgálata, ellenőrzése minden életkorban fontos.

Az iskolakezdés előtt kívánatos lenne a gyermek szemének szakorvos általi vizsgálata.

Az időben felismert és korrigált eltérések jelentősen javítják az életminőséget és hozzájárulnak a mindennapok egészségéhez.

 

Gurdonné Gulyás Zsuzsanna iskola védőnő

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>