A várandósság (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei

Vannak olyan nők, akik nem is tudják, hogy várandósak. Sokszor a terhesség eleje nem is olyan egyértelmű. Van, akinek nincs hányingere, sőt a menstruációhoz hasonlatos vérzés is lehet teherbe esés után még hónapokig. Nézzük, milyen tünetek vetik fel a terhesség gyanúját? Mikor mondjuk, hogy valószínűleg terhességről van szó? És mikor azt, biztos, hogy várandós.

A várandósság gyanú jelei:

Ezek a tünetek a legtöbb terhesség velejárója, de más állapothoz is társulhatnak, azaz nem biztos, hogy várandós vagy. Ilyen például:

 • közérzet megváltozik, furán érzi magát a kismama
 • émelygés, hányinger, hányás  (éhség alkalmával fordul elő).
 • szokatlan táplálékok kívánása (pl. föld, szőr, jég, ruha). Undorodhat a kedvenc ételétől, szagoktól. Gyakran dohányos nők megundorodnak a dohányfüsttől.

A várandósság valószínűségi jelei:

 • Havi vérzés elmarad.  Ez nem minden esetben van így. Van, hogy hónapokig menstruációszerű vérzés van a ciklusnak megfelelő időpontban
 • nemi szervek, emlők megduzzadnak, vérbők lesznek. A bimbó és bimbóudvar sötétebb lesz. Előtej termelődhet.
 • Pozitív a terhességi teszt. (két csík) Magyarországon több mint 20 féle teszt kapható a gyógyszertárakban, drogériákban, nagy bevásárló központokban. A teszt elvégzésével meg kell várni a menstruáció szokásos időpontját és még 1-2 napot. De vannak olyan tesztek is, amik csak a menzesz elmaradása után 4-7 nappal válnak pozitívvá, ezért mindig alaposan tanulmányozza át azt a tesztet, amit megvett. Figyelem! A méhen kívüli terhesség (életveszélyes állapot is lehet) is pozitív eredményt adhat, ezért is fontos, hogy pozitív eredmény esetén orvos is megvizsgálja .Előfordul, hogy a teszt pozitív és mégsem terhes.

 

 A várandósság biztos jelei:

 • Ultrahang: 4-5. héttől a petezsák felismerhető, 6. héttől már a szívműködés is kimutatható Dopplerrel, 8. héttől már a mozgás is regisztrálható. Ahhoz, hogy biztos legyen a várandósságában, mindenképpen el kell mennie a nőgyógyászhoz.

Dul Zoltánné

 

A várandósság (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Erika K szerint:

  Nálam most az van hogy hányingerem sokszor van , meg émelygek , ezenkívül a mellbimbóm érzékeny és most más volt a mensim mint szokott ! Mert most csak rozsaszin foltok voltak ennyi 3 napig.Mert nekem mindig nagyon megszokott lenni! most úgy érzem hogy az vagyok még néha nyom az alhasam is egy kicsit!
  Majd írok még hogy mi volt a dokinál holnap megyek oda!
  Sziasztok! Véleményeket várom! wizzair199324@freemail.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>