Az első orvosi vizit

     Pregnacy Test  Általában minden kismama egyből rohanna a nőgyógyászához, amint kezében van a pozitív teszt, de a menstruáció kimaradását követő 2-3 hétig érdemes várni, hogy a várandósság okozta változások már egyértelműen felismerhetőek legyenek.    Az orvos feladata, hogy megerősítse a várandósság tényét, illetve, hogy gondozásába vegye a kismamát. Szabad orvosválasztás van, ezért nincs területi megkötöttség. Minden doktornak van egy háttér intézménye, az a kórház, ahol dolgozik. Ezek között átjárásuk nincs, tehát el kell döntenünk, hogy hozzá, vagy az adott szülészethez ragaszkodunk. Ha nincsen nekünk kedves nőgyógyász a tarsolyunkban, érdemes körbekérdezni ismerőseink között vagy az interneten keresgélni. Ha a szülés alatt szeretnénk valamilyen speciális szolgáltatást igénybe venni (pl.: vízben szülés), akkor olyan kórházat kell választani, ahol ez elérhető. Budaörsön a Kossuth utcai rendelőben a védőnőkkel közösen 4 nőgyógyász szakorvos dolgozik, akik az I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáról járnak ki a területre. Heti forgásban váltják egymást. Az ellátás minden szerdán 9 és 12 óra között, tb alapon működik. Előjegyzés nincs, érkezési sorrendben fogadjuk a kismamákat.

Bárkit is válasszunk, elengedhetetlen a maximális szakmai kompetencia és az emberi odafigyelés. Amennyiben nem bízik meg a nőgyógyászában teljes mértékben, válasszon másikat! Szülés alatt rengeteget számít, hogy meg van-e győződve az orvos döntéseinek helyességéről. Nagyobb eséllyel lehet elhúzódó szülése vagy császármetszése, ha nem érzi jó kezekben magát.

A várandós gondozás elérhető valamennyi szakrendelőben, de az orvosok többségének van magánrendelése is. Úgy érdemes kalkulálni, hogy átlagosan 4 hetente szükséges kontrollvizsgálaton megjelennünk. Fontos tudni, hogy a  várandós gondozásnak nem egyenes következménye, hogy az a nőgyógyász fogja kísérni a szülést is. Ezt külön meg kell vele beszélni.

Az első vizit alakalmával kerül sor a kórtörténet (anamnézis) felvételére. Ez többnyire a kismama saját és a családja egészségi állapotára, menstruációjára és előző várandósságaira vonatkozó kérdésekből áll. Néhányat feleslegesnek gondolhat, de ezek fontos információk, és mindegyik kihathat a babavárásra illetve fokozott odafigyelést tehet szükségessé. Valójában a várandósság egy élettani folyamat, de fokozott megterhelést ró az anyai szervezetre. Ha valamelyik szerv nem megfelelően működik, annak korai felismerése az anya és a magzat egészsége érdekében nagyon fontos.

A várandósság igazolásához az orvos belső vizsgálatot végez. Ezzel ellenőrzi a méh nagyságát és állapotát, és az egyéb belső nemi szervek változásait. Ezek már a kezdetektől felkészülnek speciális feladataik ellátására. A méh növekedésnek indul, kerekded formát ölt, felpuhul, ingerlékenysége fokozódik és a helyzete is megváltozik. A méhnyak, ami az összeköttetést jelenti a hüvely és a méh között, a fokozott vérellátás miatt lilás színűvé válik. A hüvelyváladék mennyisége fokozódik. PH-ja kevésbé lesz savas, ezért fokozódik a fertőzésekre való hajlam. Valamelyik nőgyógyász az első alkalommal vesz le hüvelykenetet bakteriológiai vizsgálat céljából. Ha nem történt egy éven belül rákszűrés, akkor ehhez is vesznek mintát a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából. Ezek a vizsgálatok fájdalmatlanok és nagyon fontosak.

A vizsgálatok alatt „észrevétlenül” sok mást is megfigyel az orvos. A nyálkahártya állapotát, az esetleges visszerességet illetve a bőr sápadtságát. A csontos medence méreteinek lemérése általában szemmértékkel történik. A mellek állapotáról többnyire szóban kérnek információt. Már a kezdetektől számíthatunk „radikális” változásokra, hiszen készülődnek a szoptatásra. Méretük nő, érzékennyé válnak. A bimbó sötétedik.

A legtöbb rendelőben ma már található ultrahang. A vizsgálat a tudomány mai állása szerint ártalmatlan az anyára és a magzatra nézve is. Előnye, hogy fájdalmatlan, bármikor megismételhető és könnyen kivitelezhető.

Ezek után bátran kipanaszkodhatjuk magunkat és feltehetjük az esetleges kérdéseinket. A panaszok egy része „csak” anyai kellemetlenségekkel jár, de vannak köztük veszélyesek is, ezért bátran soroljuk fel az összeset. A várandósságot veszélyeztető első jelekre mindig rákérdez a nőgyógyász. Ezek elsődlegesen az alhasi görcsök és a vérzés. Mind a kettő vetéléshez vezethet, ezért fontos, hogy beszéljünk róla. Említsük meg, ha hányingerünk nagyon intenzív, főként ha a táplálkozást is megnehezíti!

Hátra van még az induló testtömeg, a vérnyomás és a pulzus meghatározása. Ha ezek bármelyike határérték felett van, az további vizsgálatokat és esetleges kezelést tesz szükségessé, mert az édesanya egészsége a magzat egészségének záloga.  A nőgyógyász kiállít egy igazolást a várandósság tényéről és idejéről is. Ezzel kell majd felkeresni a területileg illetékes védőnőt, aki kiállítja az ominózus, sokat emlegetett kiskönyvet. Ennek birtokában kell felkeresni a háziorvost, aki majd belgyógyászati vizsgálatot végez, és a fogorvost is. Mind a kettő dokumentálni fog a gondozási könyvbe, ezért vigyük magunkkal.

Ezek után egy újabb kardinális kérdés tisztázása következik, miszerint mikorra  is várható a szülés.  A méhen belüli fejlődés 280 napig, 40 hétig, illetve 10 holdhónapig tart. Kezdete az utolsó menstruáció első napja. Ekkor a várandóság még nem állt fent, de mivel a fogantatás időpontja általában nem ismert, ehhez a dátumhoz viszonyítanak.

A nőgyógyász ellátja labor és EKG beutalókkal is a kismamát. Az eredményekkel érdemes felkeresni a tartózkodás szerint illetékes védőnőt, hogy az adatokat rögtön dokumentálni tudjuk.

Minden kismamát szeretettel várunk! ♥

Kovács Mónika

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>