Derékfájás a várandósság idején

Felmérések szerint a várandósság alatt legtöbbször jelentkező fájdalmak egyike a hát- és deréktáji fájdalom, amely a terhes nők ötven-hetven százalékát érinti.

Várandósság idején a kötőszövet, a szalagok és az ízületi tok fellazul, a medence és a keresztcsont tágul, a gerinc és a nagyízületek stabilitása csökken. Az inaktivitás miatt a hátizmok ereje is romlik, valamint az ízületeinket, a gerincünket kisebb mozgáspályán használjuk. A növekvő magzat és méh megnyújtja a hasizmokat, jelentősen csökkentve az izomerejét.

A derékfájás kialakulásában nagy szerepük van a meggyengült hasizmoknak, mert ez az izom támasztja elölről a gerincet. A deréktáji fájdalmak kialakulásában ugyanolyan jelentőségük van a hasizmoknak, mint a hátizmoknak.

A testtömeg növekszik, a test súlypontja is változik, így szinte észrevétlenül átalakul a testtartásunk és a járásunk is. Mindeme változások a gerinc deréktáji szakaszának fokozott görbületét okozzák, ami nagyobb terhelést ad a kisízületeknek és a porckorongoknak, állandó fájdalmat teremtve és fenntartva.

Mivel a várandósság ideje alatt gyógyszeres kezelések nem javallottak ezért a fájdalomcsillapításnak valamilyen más eszközéhez lehet csak fordulni.

Egy ilyen speciális eszköz lehet a (Kinesio) Tape szalag, amely legfontosabb hatása az, hogy pozitív szenzorikus információkat közvetít a bőrön és annak receptorain keresztül.  A Kinesio-tape egy speciális ragasztószalag pamutanyagból akril ragasztóréteggel, amely hasonló vastagságú és nyúlási tulajdonságú, mint a bőr. Az izom, ín és testtartás korrigálására, fájdalomcsillapításra használják.

A Tape szalag alkalmas lehet a fájdalom csökkentésére. A puha, rugalmas szalag kényelmes viselet, nem tartalmaz gyógyszereket. A szalagon található hipoallergén akrilragasztó biztonságos és nem irritáló. A szalag anyaga engedi a bőrtermészetes légzését és az izzadást.

A szalag paradox módon gyengéd, mégis erős, és attól függően, hogy hogyan alkalmazzák. Alkalmazása során emelő hatást hoz létre a bőrön, amely javítja a vér- és nyirokkeringést, enyhíti a fájdalmat és támogatja az izmok és az ízületek működését . Mivel a szalagot kis idő elteltével a viselője szenzorikusan nem érzékeli, viselése során lehet mozogni, dolgozni és a normális életformát korlátozás nélkül folytatni. A szalag tartós felhelyezés után  10-15 napig is fennmarad, és közben nyugodtan lehet zuhanyozni, fürödni, a testmozgást végezni.

Felmérések alapján a kismamák szerint a Tape használatával, a fájdalommal legjobban terhelt tevékenységek (járás, ülés, állás, alvás) területén lehetett elérni természetes módon a legszámottevőbb fájdalomcsillapítást.

Tape felhelyezését csak erre kiképzett fizioterapeuták, egészségügyi szakemberek végezhetik!

Füzesiné Pálinkás Krisztina védőnő

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>